Pilates

Pilates is een fitnessvorm waar we onze spieren trainen door middel van oefeningen (voornamelijk op een yogamatje op de vloer). Tijdens de lessen werken we aan houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest. Het voordeel van pilates is dat je het zelf zo moeilijk of makkelijk mogelijk kunt maken, dat maken de lessen geschikt voor jong en oud. 

 

De les wordt op maandagavond 20:00-20:45 door Imke gegeven.

Yin yoga

Yin yoga is een vorm van yoga die al eeuwen oud is. Paul Grilley heeft deze vorm de laatste 15 jaar weer leven in geblazen. Yin yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten. De houdingen worden op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en langer aangehouden (2-5 minuten) dan bij andere vormen van yoga. Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen (SI-gewricht) en de gehele rug. Het effect van Yin yoga-houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam. 

Yin yoga is een tegenhanger van de snelle en met talloze prikkels gepaard gaande dagelijkse dag. Als je in Yin yoga houdingen langere tijd (ver)blijft, kan deze vorm van yoga-beoefening een meditatief en rustgevend effect hebben. Een van de mooiste voordelen van Yin yoga is de stilte die het kan brengen. 

Tijden:

Woensdag: 18:30 - 19:30 uur

Vrijdag : 09:15 - 10:15 uur

 

T'ai Chi en TAO

T'ai Chi is een interne bewegingskunst afkomstig uit China. Deze T'ai Chi vorm is naar Europa gebracht door Master William C.C. Chen en bestaat uit 60 aaneengesloten bewegingen. In de beginnerslessen wordt er aandacht besteed aan de eerste 20 bewegingen. De eerste 20 bewegingen zijn belangrijk voor opbouw van de rest van de vorm, die bestaat uit de resterende 40 bewegingen.

De nadruk bij de bewegingen ligt op rustig en ontspannen bewegen, waardoor T'ai Chi voor alle leeftijden geschikt is. Het veelvuldig beoefenen van deze eeuwenoude bewegingsvorm verbetert coördinatie, conditie, balans en door de ontspanning neemt ook de gezondheid en vitaliteit toe. In de lessen is er aandacht voor balans, coördinatie, concentratie, houding, krachtverdeling, leren ontspannen, en het leren kennen van uw lichaam en spieren. T'ai Chi brengt u dichter bij uzelf. De lessen worden gegeven door David Anakotta (aangesloten bij Stichting Taijiquan Nederland).

Tao betekent letterlijk in het chinees ‘de weg’...symbolisch de weg van ons levenspad.

Ieder pad is uniek en individueel. Wij kiezen ons eigen levenspad om ons te ontwikkelen en daardoor te groeien als mens. Zoals in elke reis wordt ons pad bezaaid met obstakels.

Tips voor T'ai Chi of TAO beoefening:

  • Makkelijk zittende kleding of sportkleding
  • T'ai Chi schoenen of schoenen met dunne zooltjes
  • Sportschoenen voor binnen mag wel, maar liever niet. Belangrijk dat je met T'ai chi de grond kunt voelen met je voeten

Kosten en lestijden:

Optie 1

Tai Chi of Tao 1 keer per week les € 34,95 per maand. Mocht je een les niet kunnen deelnemen, dan is inhalen op een ander tijdstip altijd mogelijk op de locaties Grubbenvorst of Baarlo.

Optie 2

Onbeperkt Tai Chi of Tao lessen € 51,95 per maand (ongeacht locatie Grubbenvorst of Baarlo).

 

Lestijden:

Woensdagavond locatie Mercuriusweg 4, Grubbenvorst:

19.45 – 20.45 Tai Chi 

 

Zaterdagochtend locatie Mercuriusweg 4, Grubbenvorst:

09.00 – 10.00 Tao Training

10.15 – 11.15 Tai Chi 

 

 

Dinsdagochtend QiGong locatie Markt 18, Baarlo:

10.00 – 11.00 QiGong

 

Donderdagochtend locatie Markt 18, Baarlo:

10.00 – 11.00 Tai Chi

Core stability

In onze groepsles Core stability traint u de rompspieren, met andere woorden billen, benen, buik, schoudergordel en rug, onder leiding van een fysiotherapeut. Centraal staan de spieren die zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom. Oefeningen worden gedaan op een bal, op de mat, maar ook met onze professionele fitnessapparatuur. We behandelen o.a. de volgende aandachtsgebieden: houding, lopen, tillen, bukken en werkgerelateerde oefeningen. Door deze training wordt de kans op rug- en nekklachten aanzienlijk kleiner en neemt uw houding en bewegingsvrijheid met de week toe. 

Enkele cijfers over ‘aspecifieke’ lage rugpijn:

  • 60-90% van de hele Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met lage rugpijn
  • Jaarlijks zijn er per 1.000 geregistreerde patiënten in totaal 30 nieuwe gevallen van lage rugpijn
  • Bij 90% van de rugpatiënten wordt geen specifieke medische diagnose vastgesteld
  • 75% van de mensen die naar de huisarts gaan met rugklachten, krijgt binnen een jaar opnieuw één of meer keren te maken met rugpijn


Tijden:

Dinsdag: Les 1 = 17:30 - 18:00 uur  /  Les 2 = 18:00 - 18:30 uur